Prelucrare lemn - cum se prelucreaza lemnul

In prezent oferim cele mai moderne operatiuni de prelucrare a lemnului. Lemnul urmeaza un anumit traseu de la forma sa standard de bustean si pana cand ajunge in forma finala. Scopul sau este acela de a face cunoscute unele lucruri despre lemn dar si despre structura sa. Un alt scop este cresterea productivitatii si utilizarea cat mai eficienta a masei lemnoase. Tipurile de lemn pentru mobila si pentru constructii sunt diferite si nu doar ca specii dar si ca prelucrare. Pana la un moment au insa acelasi drum. Lemnul pentru constructii este de mai multe feluri la randul sau. Sunt unele structuri usoare si flexibile si celalte sunt rigide si masive. Exista de asemenea si situatii in care mobila face parte din structura contribuind la rigiditatea sa.

Lemnul trece prin operatiuni de prelucrare standard cum ar fi analiza structurii lemnului din care se face mobila, debitarea lemnului, uscarea si depozitarea acestuia.

Un bustean de lemn are doua parti principale concentrice. O parte este mai vascularizata si are vase de seva pe cand o parte este mai putin vascularizata. Partea vascularizata este exterioara si are numele de albet. Albetul este acoperit de scoarta. Partea mai putin vascularizata este dura si se mai numeste si duramen fiind un lemn dens si tare. Partea interioara se foloseste la mobila pe cand cea exterioara nu.

Lemnul aflat la baza arborelui este mai dens decat cel aflat in partea de sus. Lucrul acesta este foarte important daca folsoesti stalpi sau dulapi de lemn in scopuri structurale. La fel de important este si ca lemnul de pe trunchi sa fie liniar si sa aiba fibre care merg pe o directie liniara. Radacinile in schimb au o structura haotica si sunt alcatuite din lemn dens si rezistent cu fibre in toate directiile.

Acestea sunt doar cateva informatii despre lemn si despre prelucrarea acestuia. Folosim doar lemn de cea mai buna calitate prelucrat corespunzator si va asteptam sa va punem in practica cele mai excentrice idei.