Frezare CNC - informatii utile

Routerul CNC este o mica parte dintre aplicatiile multiple ale conceptului de CNC si care prin utilizarea programului special numit CAM poate sa produca piese unice cu o mare acuratete dar si sa reproduca aceeasi piesa in procesul de productie in masa. Programul special CAM transforma toate desenele realizate in CAD in linii de cod speciale folosite la comandarea capului de frezare.

Cu ajutorul routerului CNC pot fi realizate mai multe produse prin frezare cum sunt sculpturile de sine statatoare sau pe mai multe suporturi, decoratiunile de interior sau de exterior, instrumente muzicale, semnalistica, mobila si multe altele. Ca si modalitate constructiva un router CNC ar putea sa prelucreze piesele in 3 sau 4 axe.

Routerele CNC cu 3 axe permit cu ajutorul programelor de prelucrare a pieselor modelarea acestora in trei dimensiuni: lungime, latime si inaltime. Cu un asemenea router pot fi realizate toate prelucrarile si exista in acelasi timp posibilitatea ca unele dintre forme sa nu fie realizate din cauza unghiurilor de aschere in care capul de frezare nu poate aunge. Pentru a fi depasit un astfel de inconvenient un router CNC poate prelucra in 4 axe, axa suplimentara fiind cea care ofera posibilitatea inclinarii capului de frezare la anumite unghiuri fata de piesa care este modelata.

Datorita modului in care functioneaza, routerul poate sa prelucreze simultan pe toate axele de deplasare.

Pentru lucrari foarte precise, utilajul va fi echipat cu elemente de receptie ISO sau receptii cu bucse elastice. In cazul in care sunt utilizate receptii morse capul de frezare va fi fixat intr-un con care face parte dintr-o magazine de scule. Aceste magazii pot sa cuprinda pana la 10 conuri care pot fi schimbate intre ele in timp ce se face lucrarea.

Pentru receptiile cu bucse elastice scula aschietoare este fixata in con cu o penseta direct pe capul utilajului. Pentru cele mai bune utilake in prelucrarea lemnului si a tuturor materialelor moi, un router CNC trebuie sa poata furniza viteze de rotatie ridicate cu mult mai mari decat cele care au fost folosite pe routerele CNC pentru metal.